Przysmaki kuchni włoskiej

Restauracja Portofino

Przysmaki kuchni włoskiej

Kuchnia włoska jest znana i ceniona na całym świecie. Większości z nas kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronami, ale to nie jedyne propozycje kulinarne z Półwyspu Apenińskiego. Po jakie przysmaki kuchni włoskiej warto sięgnąć odwiedzając prawdziwie włoską restaurację w Warszawie?

Mniej znane przysmaki kuchni włoskiej

Jednym z mało znanych, a zarazem bardzo smacznych przysmaków kuchni włoskiej jest polenta – tradycyjne danie kuchni ludowej przygotowywane z kaszki lub mąki kukurydzianej. Polenta to rodzaj wypiekanego placka, który zwyczajowo podaje się z mięsem i warzywami lub jako dodatek do potraw rybnych. Równie smaczna i równie mało znana zagranicą jest zupa fasolowa po toskańsku. Serwuje się ją z popularnych chlebkiem ciabatta. Zupa jest nie tylko bardzo smaczna, ale również wysokoenergetyczna.

Nieco bardziej popularna w Polsce jest natomiast bruschetta. Bruschetta to przystawka w postaci chrupiącej grzanki z dodatkiem oliwy z oliwek i czosnku. To popularny dodatek do włoskich zup, jak również świetna przekąska. W wielu restauracjach bruschettę możemy zjeść przy akompaniamencie włoskich serów lub aromatycznych pomidorów i ziół, a coraz częściej także w towarzystwie dojrzewających włoskich wędlin.

Włoskie omlety

Jednym z włoskich dań, które z pewnością zasługuje na naszą uwagę są omlety. Tradycyjnie nazywane frittata włoskie omlety to nieoceniona baza dla wielu ciekawych dań, które zaskakują różnorodnością i smakiem. Omlety serwuje się z ziemniakami, szpinakiem i cukinią. Duża różnorodność dodatków sprawia, że włoskie frittata mają wiele oblicz i za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej.

Danie z ryżem i rozmaitymi dodatkami

W menu dobrej włoskiej restauracji nie może zabraknąć risotta. Risotto to danie z ryżem i rozmaitymi dodatkami. Zajmuje ono ważne miejsce nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej, ale to właśnie włoskie risotto jest jednym, z najlepiej znanych. To lekkie, a zarazem niezwykle pożywne danie obiadowe i lunchowe.

W przysmakach kuchni włoskiej nie brakuje również dań dla miłośników ryb i owoców morza. Owoce morza stanowią tutaj częsty dodatek do pizzy i makaronów.

Portofino
Ryżowa 48
02-495 Warszawa


Komunie

Chrzciny

Zamówienia na wynos przyjmowane są maksymalnie 30 min przed zamknięciem restauracji.
Pn. - Cz.
12:00 - 22:00
Pt.- Sb.
12:00 - 23:00
Nd.
12:00 - 21:00