Restauracja Portofino
Poszczególne rodzaje makaronów różnią się od siebie wyglądem, kształtem, grubością i zastosowaniem. Każdy z rodzajów włoskiego makaronu powiązany jest z konkretnym sosem. Dlaczego? Oczywiście związane jest to z tradycją regionalnej kuchni włoskiej, jednak przede wszystkim z powierzchnią, wielkością oraz przyczepnością danego makaronu. Cienki makaron doskonale nadaje się zatem do sosów o jednolitej konsystencji. Karbowana pasta pochłania więcej sosu, natomiast ten w kształcie rurki dobrze się faszeruje.
Jeden z najpopularniejszych, a co za tym idzie, również najchętniej jadanych rodzajów makaronów. Stosowany jest głównie do gęstych sosów. Doskonale łączy się zatem z pesto oraz sosami bolońskim i neapolitańskim. Stanowi także idealny dodatek do carbonary.
Znany jako piórka, swoim kształtem przypomina ukośną rurkę. Ten rodzaj makaronu może posiadać różne struktury, na przykład prążkowaną lub karbowaną. Pasuje do gęstych sosów na bazie pomidorów lub śmietany. Uzupełnia także zupy, zapiekanki lub sałatki podawane na zimno.
Ten rodzaj makaronu w Polsce znany jest jako świderki. Tą nazwę zawdzięcza swojemu spiralnemu kształtu. Pasuje do każdego rodzaju potraw, zarówno tych lekkich jak i cięższych, z dodatkiem mięsa. Podobnie jak penne stanowić może również dodatek do zup czy zapiekanek.
To klasyczny makaron w kształcie długich, płaskich wstążek. Najcieńszy z nich to tagliatelle, najgrubszy - pappardelle. Doskonale współgra z daniami podawanymi na słono i na słodko - z mięsem, grzybami, warzywami, owocami czy twarogiem.
Ten rodzaj makaronu swoim wyglądem przypomina rurki. W środku znajduje się pusta przestrzeń, co sprawia że doskonale nadaje się on do faszerowania i zapiekania. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym i sosem pomidorowym i zapiekany z dodatkiem beszamelu i startego sera.
To prostokątne, gładkie płaty makaronowe o różnej grubości i wielkości. Makaron lasagne służy do przygotowywania zapiekanek o tej samej nazwie. Przekłada się go najczęściej różnorodnymi sosami z mięsem lub warzywami, a następnie zapieka.
Zamówienia na wynos przyjmowane są maksymalnie 30 min przed zamknięciem restauracji.
Pn. - Cz.
12:00 - 22:00
Pt.- Sb.
12:00 - 23:00
Nd.
12:00 - 21:00